Nu kommer vi in på något som är väldigt viktigt. Skapelseansvar innebär också ansvar för sig själv och för sin familj. I vintras när parasiten kom var det svinkallt. Tänk om strömmen hade gått i hela staden den kväll då radion sade att allt vatten måste kokas? Tänk om elavbrottet varat en vecka eller två? Inga butiker öppna, ingen el i spisen, inget dricksvatten i kranarna. Fjärrvärmepumparna skulle stanna, så alla som har fjärrvärme skulle få svinkallt inomhus. Liksom alla de som behöver el för att få sin värme att fungera (värmepumpar, en del pelletsanläggningar m.m.) men som inte har fjärrvärme...
4. Ett robust hem
I Sverige är inte kommunen eller staten ansvarig för att folk får mat eller vatten om det skulle bli som i mitt påhittade exempel ovan. Bor du hemma är dina föräldrar ansvariga. Bor du själv är det DU som ansvarar för din situation. Klarar du två veckor (som MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, rekommenderar?) eller inte ens det?
Skyddar skapelsen genom att du kan hjälpa dig själv (du är en del av skapelsen!) och genom att dina förberedelser är mindre miljöförstörande än panikåtgärder "fem över tolv". Du kan hjälpa andra, som inte förberett sig i tid. Dessutom, och detta är viktigt, risken är stor att vårt samhälle kommer att bli lite mer bristfälligt - att saker kommer att fattas. Den här tidiga hösten är det tomt på smörhyllorna. Tänk om alla hyllor skulle vara tomma? Vad gör du då?
Tips från coachen:
Bor du själv - fundera på hur du klarar vatten, mat och värme om det blir exempelvis ett längre elavbrott eller någon annan form av störning i samhället. Bor du hemma - fråga! Ett tips kan vara att läsa den här lilla skriften som innehåller en del om robusthet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar