söndag 30 maj 2010

Ny Generation i blåsväder

Så här står det på P1:s hemsida idag, under programmet Kaliber:

"Du är inte bara elev på din skola –
du är också missionär"
Kaliber (29:52)


Söndag 30 maj 2010 kl 13:00
Ungdomsorganisationen Ny Generation uppmanar barn och unga att frälsa sina klasskamrater under skoltid. Deras kristna budskap sprids med hjälp av statliga bidrag. Men skolorna ska vara fria från religiös påverkan enligt läroplanen.

Skolverket anser att Ny Generations metod är tvivelaktig. Och deras budskap – det är fundamentalistiskt, säger kritikerna.
Slut på citat

P1 tog idag Ny Generation under granskning. Det som programmet kallar en ungdomsorganisation som "missionerar inne i skolan" målas ut som det värsta som kan hända.
Joakim Lundqvist får försvara och förklara det han har sagt i predikningar och på hemsidan. Det kan vara väldigt svårt att som kristen förklara för en icke-kristen publik hur man menar och här märker vi igen hur stort glapp det är mellan den kristna världen och den sekulära. Inte mycket förstås från början, och det som visas upp är ofta uttryck och ord som är väldigt kyrkliga - och lätta att befästa sina fördomar med.

En styrelsemedlem i Humanisterna, som varit med i Livets Ord och nu släppt en bok om sina 17 år i Livets Ord - som han kallar sekt, är med i programmet som någon slags expert.

Man kan tycka vad man vill om NG och deras metoder och ideologi men om man, som i P1 program, utgår från att det är en organisation som indoktrinerar och utsätter försvarslösa skolungdomar för mission så har man förskjutit perspektivet några steg.

Det är ju skolungdomar själv som utgjör NG.
Det är ungdomar som finns på skolan som delar med sig av sin tro - och får hjälp och stöd, ekonomiskt och organisatoriskt av NG.
Det är inte en "organisation" som kommer in på skolorna och sprider budskapet där, det är skolungdomar själva. Det är en stor skillnad.

Och att utgå från att religionsfrihet är "frihet från religion och att undvika att folk blir kränkta" som någon i programmet ungefär utryckte sig är ett konstigt sätt att se på saken.
Om alla organisatorer skulle ha som mål att unvika att folk blir kränkta skulle årets valrörelse se väldigt annorlunda ut.
Såklart att krista inte vill kränka någon. Men att berätta om sin tro kan väl ändå inte klassas som kränkning?
Det finns all anledning att ta upp diskussionen om vad man får göra på en skola och inte - men att som kristen elev inte få dela sin tro kan aldrig få bli förbjudet i ett land med religinsfrihet.

Vi får be för de inblandade, att utsättat för mediedrev är en fruktansvärd påfrestning som tar oerhört på krafterna.
Men vi får också be att personer med respekt i samhället kan kliva in i debatten för att visa den andra sidan av myntet också.

hör programmet på www.sverigesradio.se/p1 - Kaliber

Inga kommentarer: