måndag 19 september 2011

Johannes tio-saker-som-förbättrar-din-relation-till-skapelsen , tionde plats

I fredags var det fortsättning på septembertemat om hela relationer. Jag hade basic och tog upp ett antal frågor kring skapelsen som vi har fått att styra över, men som förvaltare (Gud äger ju rubbet).

Under veckan kommer jag lägga ut min tio-i-topplista med saker du kan göra för att leva närmare Guds skapelse, saker du kan göra för att skydda och vårda den och som dessutom kan spara dig en slant. En topplista för ett framtidssäkert liv helt enkelt!

På tionde plats:

10. Laga en tröja och lappa ett par byxor! Att laga ett trasigt klädesplagg i stället för att köpa nytt så fort en söm släppt eller ett hål skymtar är en handling i solidaritet, enkelhet och dessutom pengasparande. Det kan bli riktigt snyggt också!

Skyddar skapelsen genom att du gör av med mindre mängd kläder. Kläder, som alldeles för ofta bidrar till förgiftning av vattendrag när tygerna färgas, för att inte tala om floder som inte finns längre för att Bomullsodlingar kräver så sjukt mycket vatten. Kläder av syntetfiber är heller inte problemfria. Gore-tex innehåller en del lustiga fluorföreningar som inte är nyttiga. Satsa på ekobomull där det finns. Eller nål och tråd om det gått hål.

Fiskefartyg på torra land. Aralsjön är en naturkatastrof, orsakad av den dåliga kombinationen av kommunistisk planekonomi under sovjettiden, Uzbekisk diktatur efter självständigheten och stenhård konstbevattning (hela tiden...).
Bomullskatastrof. En sjö som en gång var större än Jämtlands län är krymper stadigt, och är idag ännu mindre än vad den högra bilden visar.

Inga kommentarer: