tisdag 20 september 2011

På sjätte plats

Ännu ett tips i serien om hur du kan jobba på din relation till skapelsen. Förvaltarskap - hur vi tar hand om det vi fått till låns av Gud - är inte alltid enkelt. Men nyttigt att jobba på. Som ett friskispass alltså.

 6. Försök att leva enkelt - och låt det påverka din plånbok

Hur du och jag lägger våra pengar och vår tid avslöjar något om våra prioriteringar. Och precis som alla vanor så är det bättre att börja göra rätt tidigt. Om inte annat för att då sitter det som ett smäck och blir något vi kan minnas livet igenom. Att leva enkelt även i relation till våra pengar är ett utmärkt sätt att jobba på sin relation till skapelsen. En bra början är att ge bort 10% av det du tjänar och att spara 10%. Du klarar dig på 80%, jag lovar!

Skyddar skapelsen genom att du dels inte handlar för alla pengar du får in. Konsumtion sliter på vår jord och hennes resurser. Så är det bara. Dessutom är det ett bibliskt ideal att vara med och ge, exempelvis till sin församling. På ungdomssamlingarna kan vi se att vi får in kollekter som räcker för det vi vill göra - vilket är fantastiskt! Nu i fredags var det en tjej som var där för första gången. När hon hörde hur mycket det var i kollekt (drygt 800) blev hon riktigt imponerad. Tillsammans kan vi göra mycket! Dessutom - att sparande inte är korkat tror jag de flesta kan förstå, men väldigt många svenskar har ändå inte mer än småslantar sparat. Om man är vuxen med hus, bil, jobb och barn och ändå inte har mer än någon tusenlapp på kontot, då är man väldigt utsatt om något händer. Det räcker med att bilen krånglar eller att man blir sjuk en vecka för att det ska bli väldigt svettigt. För oss som är yngre är sparande ofta enklare, även om det handlar om mindre summor pengar. Så ta av barnbidraget, sommarjobbslönen eller från jobbet, se till att du har pengar sparade. Det kan bli en dag där du själv behöver dem, eller när någon i din närhet behöver hjälp. Att ge och att spara är tecken på mognad, på efterföljelse och på gott förvaltarskap.

Tips från coachen:
 Gör inte som jag gjorde när jag jobbade i Östersund 2002-03. Jag prövade att sätta undan sparpengar i slutet av månaden. Det gick inte alls - så gott som allt var slut, månad efter månad! När jag efter ett halvår började sätta undan pengar samma dag som lönen kom var sparandet inte längre några problem... Gör det du också =)

Inga kommentarer: