torsdag 22 september 2011

På andra plats

* Gå eller cykla. Eller ta bussen. Bilen gör dig fet. Finnig. Flåsig. Och den dödar små släar och (eng) baby Jesus.

Ännu ett tips i serien om hur du kan jobba på din relation till skapelsen.Nu handlar det om resor. Och om fett.

 2. Bilen gör dig fet. Finnig. Flåsig. Och den dödar små sälar, söta kattungar och kanske också Baby Jesus.

Fet stad (San Diego) i de feta människornas land, USA.
Resor spelar roll. Stor roll. Och i vår del av världen reser vi gärna med bil. Även idiotkorta resor. Även korta-resor-i-bra-väder. Vi bygger våra tempel för bilen (Lillänge eller Birsta), asfalterar åkrar och uppför dubbelgarage. Och tror att allt kommer fortsätta som vanligt. Men bilen är inte vår vän. Den gör att vi blir feta, finniga och flåsiga.

Feta, eftersom vi inte rör på oss. Dessutom bygger vi våra städer så att vi inte längre behöver röra på oss. Eller för den delen kan göra det. Ska man någonstans måste man åka bil. Och ju fler som åker bil, desto färre bussturer, så att ännu fler åker bil... Utspridda städer är hopplösa att ha bra busslinjer i. Östersund är inte värst i Sverige, men vi kunde varit mycket bättre. Mindre bilberoende. Och ännu mera hurtigt friskusaktiga! Bilen är bra, men bör ändå undvikas. Det går att cykla i -30 C.


Skyddar skapelsen genom att du förutom att du får bättre kondis och bättre hälsa bidrar till att ge fler människor modet att cykla, gå eller ta bussen. Ju fler som cyklar - desto viktigare blir det för politiker att anlägga bra cykelbanor, där snöröjning fungerar och där hål i asfalten lagas. Ju fler som åker buss, desto fler bussturer kan det bli - bättre för alla som åker! Och ju fler som ställer bilen, desto fler kan få bo och jobba relativ nära varandra. Är det lite längre och bussfritt så kan man köpa en elcykel med hjälpmotor. Har man mycket pengar och vill se ut som Fredde kan man köpa en Segway.

Det går att cykla. Eller gå. Eller ta bussen. Eller tåget ( i vart fall till Åre nu i vinter). Att bilar dessutom är sjukt dyra att äga (räkna med 25-40 kronor per mil du kör!) gör sitt till. Att inte ha bil, eller att se till så att man klarar sig på en bil (där många andra skulle köpa två) är att jobba på sin relation till skapelsen.

Tips från coachen:
Vi har bil, eftersom min fru jobbar utanför stan och måste ha bil i jobbet. Måste du ha bil - spara till den. Låna inte. Och tänk på att en välskött men lite törstigare äldre bil kan vara bättre för miljön än att köpa en splitterny snåldiesel. Det blir i vart fall inte dyrare för dig. Om du inte gör som min kompis Andreas som köpte en BMW 750 som första bil. Den med V-12-motorn...

Inga kommentarer: