tisdag 20 september 2011

På sjunde plats

Okej, nu börjar det bli lite värme i kläderna! Det är lunchdags när detta läggs ut och då kan det vara läge att påminna om matvanornas betydelse för miljön.

 7. Ät mer grönt.

Kött är lyx. Kanske inte för oss, men för en mycket stor del av jordens befolkning. En dag med helvegetarisk mat är inte bara ett sätt att visa att vi hör ihop med kristna syskon i fattigare länder, utan också ett konkret sätt att vårda din relation med skapelsen.

Skyddar skapelsen genom att livsmedelsproduktion drar kopiöst mycket energi. 8 kalorier olja för en kalori mat är ingen vidare bra idé, eller hur? Lite som Ebberöds bank skulle man kunna säga. Dessutom är köttproduktion (i allmänhet, undantag finns) beroende av kraftfoder som ofta odlas på jordbruksmark som kunnat ge vegetariska livsmedel för betydligt fler människor än för de kossor som nu äter sojabönor eller annat för att bli feta och läckra hamburgare. Minskad efterfrågan på kött ger utrymme för fler fattiga att få äta mat överhuvudtaget, eftersom priserna därmed kan sjunka, eller i vart fall inte stiger lika mycket som de annars hade gjort. Dessutom skyddar det skapelsen (dig) eftersom för mycket av det goda (kött) ger förhöjd cancerrisk.

För dig som inte vet vad slags vegetarisk mat du kan laga, och som inte vet att grönsaker inte bara är nyttigt utan också gott kommer här ett snabblagat tips från coachen:
Johannes pasta med pesto
(För 4 personer)

Koka ca 350 gr pasta efter anvisningarna på paketet. Ta gärna tagliatelle med ägg, passar bra till detta.

Pesto:
Basilika från 2/3 kruka (ca 3 dl blad).
30 gram valnötter (eller pinjefrön om du kör lyxmodellen)

1,5 dl olivolja
1 stor vitlöksklyfta, eller 2 små
1 dl finriven parmesanost (om möjligt en Parmigiano Reggiano och inte en Grana Padano - den förstnämnda är godare)
Mortla nötter, basilika och vitlök. Tillsätt olja och ost eller mixa nötter, olja, vitlök och basilika. Tillsätt osten. Smaka av med salt och ev peppar.

Servera pastan med pesto. Toppa med finriven parmesanost. Lysande, sickan!

Inga kommentarer: