onsdag 21 september 2011

På femte plats

Ännu ett tips i serien om hur du kan jobba på din relation till skapelsen.Nu är vi inne på pengar, och på sådant som berör vår gemensamma framtid. Rådet för denna morgon är detta:

 5. Undvik att ta lån. Om du har lånat - se till att amortera!


Jag är skeptisk för framtiden. Jag tror att min föräldrageneration, 50-talisterna, lever i den bästa av världar, och att de "toppar historien". Jag tror att deras liv kommer att omfamna den ekonomiska toppen för världen. För oss, som fötts på toppen finns det bara en riktning därifrån - nedåt. Mycket handlar det om oljans betydelse för världens ekonomi.  Om oljan är på väg att "ta slut" - dvs bli så dyr att den slår sönder länders ekonomier (tänk Grekland, USA, Italien, Jemen m.fl.), gör maten för dyr för de fattiga (massor av länder) så kommer det att påverka oss negativt också. Och om världsekonomin tänker vara skakig, så är det bra att inte ha lån.

Skyddar skapelsen genom att du inte blir fast i världen utan får lättare att kunna flytta för att ta ett jobb (mängder av Ungdom Östersundare jobbar i Norge, hade varit svårt om de redan haft huslån...), får lättare att leva enkelt och slipper oroa dig så mycket för om saker och ting i stora världen går bra eller dåligt, ekonomiskt sett. Sedan finns det en hel del problem med lån också, och framförallt med ränta på lån, inflation och att den bibliska dygden sparande skuffats undan medan lån hyllats.

OK att låna? Jag tycker det finns tre saker som i allmänhet kan vara OK att låna till - studier, boende och "saker-du-absolut-behöver-för-att-kunna-ha-ett-jobb". Sista kategorin är exempelvis bil om du måste ha egen bil i jobbet. Men se till att inte köpa en Camaro eller 911:a bara för att du kanske kan. Du behöver inte en sportbil för att kunna pendla till jobbet... Studielån kan vara OK. Risken med dem är att du gör av med mer pengar än du behöver bara för att du har studielån. CSN-pengar räcker långt - var så säker! Slutligen boende kan vara okej att låna till (det är i vart fall svårt att spara till en större lägenhet, eller ett hus som inte ligger i Bräcke!) men var försiktig. Det blir nog några år där bostadspriserna kommer att sjunka. Det är inte kul att vara skyldig mer pengar till banken än vad du får om du skulle vilja sälja din lägenhet eller ditt hus. Själv har jag lån från CSN och lån för lägenheten. Vi amorterar och är förhoppningsvis skuldfria inom 20 år - vilket både är väldigt länge och väldigt snabbt. Fråga hemma hur ni gör om du bor hos föräldrarna!

Amortera! Det är ett bra sätt att spara. Har du skulder - betala tillbaka på dem! Missa inte detta.

Tips från coachen:
Spara nu. Det ger vana för framtiden, och pengar du slipper låna då. Dessutom vänjer du dig vid att leva lite enklare (men inte sämre!). Har du lån - amortera. Tveksamt om du får en bättre placering i dagens börsklimat. Dessutom är det ett absolut riskfritt sparande - bara en sådan sak!

Inga kommentarer: